Yoga als agogisch middel

 

‘Je moet je fysiek veilig voelen om te kunnen helen’

Bessel van der Kolk

 

Yoga helpt om meer “mindful” en accepterend over jezelf en over je gevoelens te worden; om in het hier en nu te komen. Yoga, het maakt niet uit welke soort, is mindful zijn, je adem reguleren en je lichaam voelen: drie wezenlijke aspecten van beter worden. Yoga helpt je ook de triggers in je lichaam te accepteren. Neem de “Happy baby-houding. Je doet daarbij je benen in de lucht en spreidt die zo wijd mogelijk, je onderbuik naar boven gericht. Dat is geen fijne houding als je seksueel misbruikt bent. Maar je kunt niet echt in je lichaam wonen als je jezelf niet kunt openen. Dus vragen wij patiënten om het te proberen, heel voorzichtig, knieën omhoog, rustig ademend en dan constateren dat je veilig bent.

 

Dit is een stukje geschreven door Bessel van der Kolk in het magazine ‘Psychologie’ november 2013. Bessel van der Kolk heeft onderzoek gedaan naar de werking van Yoga bij PTSS patiënten.  Zijn conclusie is dat yoga een wetenschappelijk effectief middel is om in te zetten tijdens behandelingen van mensen zelfs even effectief als medicatie.

In deze training ‘Yoga als agogisch middel' ga je ontdekken waarom Yoga zo effectief is. Wat doet het met het brein waardoor er effectieve stappen gezet worden in de behandeling. Na het doornemen van deze stof gaan we over op het ervaren van Yoga. Welke vormen van Yoga zijn er, hoe is een Yogaoefening/ les opgebouwd. De training sluiten we af met hoe je als hulpverlener Yoga al met kleine elementen kan integreren in je behandeling.

 

 

Kosten € 150,- per persoon exclusief 21% BTW  

inclusief: hand-out, lunch en coaching via de email na de training. 

 

 

Data en inschrijven zie agenda.